onsdag 25 augusti 2010

Äntligen blommar Klockrankan

Som vi har väntat hela sommaren. Ja egentligen från tidig vår när Klockrankorna började vira sig runt köksfönstret. Men nu har det i alla fall hänt, den första blomman har slagit ut.







Att bilderna är lite suddiga skyller jag även denna gång på den enorma mygginvasionen på landet. Så mycket mygg så att man blir alldeles hysterisk efter bara någon minut ute. Jag har sällan upplevt något liknande. Försökte mig på att ta en bild på dom men den blev ju inte så där riktigt lysande.



Hann på den korta stunden jag var ute i alla fall se att min vackra Pelargon Sidoides blommar.



Jag gillar verkligen färgen på dom blommorna. Hoppas att jag kan få njuta mer av dom i helgen och att myggorna då har blåst väldigt långt bort.

måndag 23 augusti 2010

Fantastiska Fuchsia

Har sen jag började intressera mig för blommor alltid gillat Fuchsior. Har nog varje år sen jag flyttade hemifrån haft åtminstone en på balkongen. Det har varierat mellan enkla och dubbla, ibland både och. I år har jag en vacker dubbel och jag förvånar nog ingen när jag inte kommer ihåg namnet på denna skönhet. I år får den samsas i samma blomlåda som Sommarljus och en enkel rosa Dahlia. Och den verkar trivas ganska bra.



Jag har aldrig lyckats, eller kanske inte försökt på riktigt, att övervintra mina Fuchsior. Har inget bra utrymme där jag kan ha dom på vintern. Pelargonerna har jag lyckats få några att överleva i stugan på vintern men det verkar värre med dom här. Problemet där är väl att det är väldigt ojämn värme i stugan, när vi inte är där så har vi grundvärme på några plusgrader och när vi kommer dit så eldar vi i vedspisen. Eftersom stugan inte är mer än knappa tjugo kvadrat så blir det lätt närmare trettio grader där inne då. Har nu för mig att jag hört man kan övervintra Fuchsior i jordkällare, stämmer det? Någon som vet hur man ska gå tillväga? Klippa eller strunta i att klippa? Vattna eller strunta i att vattna? När är bästa tiden att ställa ner dom och ta fram dom?
Kanske ska försöka på riktigt nu och se om inte jag också kan klara av att ha en fin Fuchsia mer än ett år.



Vi får väl se till våren om jag lyckats. En del hänger förstås på om vi ska ha stugan kvar. Vi hyr den kan man säga i andra hand och allt är inte klart för hur det ser ut framöver.

Ni har väl laddat med mysfiltar och stearinljus så att ni kan njuta inomhus nu när sommaren verkar gå över i höstrusk?

söndag 15 augusti 2010

Doftliljan blommar.

Äntligen blommar mina doftliljor. Väldigt vackra men det är bara en liten detalj, det verkar vara doftliljor utan doft. Har varit ute och sniffat både morgon, middag och kväll, i sol och regn men det doftar absolut inget.







Finns det doftliljor utan doft? Eller har jag fått tag i en påse med någon annan sorts liljor? Dom ser i alla fall ut som dom gjorde på påsen, alltid något.

Åkte ut till stugan i eftermiddags för att vattna lite och jag kan säga att vattningen och den obligatoriska fotograferingen av det som blommar gick väldigt fort. Så mycket mygg som det var i dag har jag sällan upplevt. Det gick knappt att andas utan att få in dom i näsa och mun. Måste ha varit väldigt gynnsamma förhållanden för dom små rackarna den senaste tiden.

Tog i alla fall några snabba bilder på några fina blommor som sprider glädje just nu.









Och så blommar ju även favoriten "Afrikas blå lilja" med två vackra stänglar.







Härligt att det fortfarande blommar och då har vi ju fortfarande den härliga sensommar- och höstblomningen kvar.

Hoppas ni alla härliga bloggläsare får en riktigt fin vecka.

tisdag 10 augusti 2010

Två av tusen.

Efter lördagens mysiga kväll så fortsatte även söndagen i trädgårdens tecken. Vi besökte två trädgårdar som var med i "Tusen trädgårdar", helt olika men båda vackra på sitt sätt. Den första var väl egentligen flera trädgårdar i en, koloniträdgårdsföreningen Linnea.



Så härligt att gå omkring och se alla olika stugor och odlingslotter. Vissa verkar enbart ha lotten som rekreation och vila, lite härligt vildvuxet. Andra har varenda strå klippt i "rätt" höjd och har tänkt igenom varje planta noggrant.



Stugor med alla möjliga olika utföranden, vissa har byggt på höjden, andra satsar på verandor och altaner. Många har förstås byggt växthus, antingen färdigköpta eller hopsatta av gamla fönster och brädor.





En fantastiskt mysig blandning där det finns något för varje smak. Så roligt att få komma in och vandra runt och titta på allt detta.

Dagens andra trädgård har jag varit i flera gånger tidigare, nämligen hos Solveig och Börje Sehlin. Denna trädgård tycker jag är en riktig pärla. Redan när man kommer in i den vackra trädgården så känner man lugnet.





En vacker blandning av blommande växter, träd och buskar. Kul att få se trädgården även så här på sensommaren, tidigare har jag bara varit där på försommaren. Så här års framträder formen på trädgården på ett annat sätt än när det blommar överallt.



Jag gillar verkligen att trädgården är så naturlig, även fast man förstår att det ligger väldigt många timmars slit bakom så känns den inte så där tillrättalagd som jag tycker att det lätt kan bli i en del trädgårdar som öppnas för allmänheten.





Många olika rum finns i denna trädgård, längst in under höga ekar så finns en rofylld vacker lund. Där tyckte H. att det kändes som att man kommit till Sofiero i en mycket mindre skala. Ett ganska okej utlåtande va?



Sittplatser finns det på många ställen i trädgården, man kan sitta ner och njuta av allt det vackra både här och där.



Trots att Solveig tyckte att det var dåligt med blomning nu så fanns det ju några guldkorn. Dom här fantastiska liljorna var ju bara för läckra.



En del andra blommande växter fanns det ju också.









Det här skulle kunna fortsätta hur länge som helst men nu får det räcka med trädgårdsgull för i dag.
Hoppas ni alla får en härlig kväll och glöm inte bort att njuta av att det fortfarande är sommar.

måndag 9 augusti 2010

Tusen trädgårdar och en tyst.

Vilken trädgårdshelg! Bara en massa njutning av härliga miljöer och vackra trädgårdar. Det började i lördags med en helt magisk kväll på Äppelgården. Vingåkers trädgårdsvänner hade sina trädgårdsdagar förra veckan med olika evenemang, och ett av dom var "Tyst trädgård" på lördagskvällen.




Helt tyst var det ju verkligen inte men inte desto mindre mysigt. Marschaller och levande ljus, en mexikansk slagverkare som spelade på något som liknade två hopsatta wokpannor men som gav ifrån sig ett underbart mjukt ljud som passade så bra i denna trädgårdskväll.



En bit bort satt en violinist, spelade vackert och läste små berättelser.


Inne i en kåta bjöds det på lokala skrönor, även om man som jag inte är särskilt hemma i bygden så var det så spännande och medryckande att lyssna på detta. Mycket folk var det denna kväll, kan tänka mig någonstans mellan 100-150 personer, så det var länge fullt inne i det fina orangeriet där det serverades fika. Så i väntan på fikat gick vi till lägerelden och lyssnade till Sörens berättelser om Dan Andersson.



Vilken inlevelse, man kunde verkligen känna och se miljöerna och personerna som han berättade om. Jag hade inte så mycket kunskap om Dan Andersson innan denna kväll men jag blev väldigt nyfiken på denna person. Vi satt där länge under våra paraplyer och bara njöt.

Det blev inte så många foton denna vackra (trots regnet...) kväll, jag ville inte bryta "magin" genom att fota med blixt. Några foton blev det innan mörkret föll i alla fall.







Söndagen ägnades åt två av landets "Tusen trädgårdar". Båda finns i Eskilstuna, den första var koloniträdgårdsföreningen Linnea och den andra var Sehlins underbara trädgård. Men mer om allt detta vackra får det bli i ett kommande inlägg.

onsdag 4 augusti 2010

Snart skördetid.

Nu är semestern slut och det sköna livet på torpet blir inte av lika ofta nu när man börjat jobba. Vilken tur då att vi har en härlig balkong som vi kan njuta av. Känner mig faktiskt riktigt nöjd med balkongen i år, riktigt frodigt och grönt, även om blomningen var ännu finare för någon vecka sen.



Snart är det också dags att skörda. Tomater i massor, plantorna köptes i våras på Hornuddens trädgård, hur många gröna som helst men ännu bara någon enstaka röd.



Fick ju också för mig att så både paprika och chili från egna frön i våras. Och även i år så lyckades jag naturligtvis att blanda ihop småplantorna, men när dom väl växte till sig så gick det ju så småningom att skilja på dom igen. Men det tar nog ett tag innan vi kan njuta av egenodlad paprika.



Vi lär ju inte bli så mätta heller efter som det ännu bara är en som börjat växa till sig. Chilin däremot har ju flera frukter som faktiskt är rätt stora.



Nu behövs bara ännu mera sol så att alla godsaker får möjlighet att mogna till sig ordentligt. Sen blir det en riktig skördefest.