söndag 31 oktober 2010

En skön söndag

Efter en regnig natt...



...så blev det en varm och skön höstdag...





...som avslutades med en tidig solnedgång.

lördag 30 oktober 2010

Mosshjärta och pimpat fågelbord

I dag var vi ut till stugan över dagen. Hade inga särskilda planer men när vi kom dit började inspirationen flöda. Det började med att H ville göra ett mosshjärta, vi hade inget hönsnät så han började med en egen variant av stomme. Det gick tydligen så där, för efter en stund var det inget kul längre... Vi gick ner till grannen och där fann vi en hel rulle hönsnät som vi fick ta men då hade ju inspirationen till det redan gått över. Så mossproduktionen fick jag ta över. Mina första mossprydnader, ett hjärta och en mossboll, blev till slut så här.





Finns kanske lite mer att önska gällande formen men som sagt det var ju första försöket.

H gick istället vidare och började snickra på ett fågelbord (som någon hade önskat sig att ha utanför stugfönstret). Det fanns bara spillvirke att tillgå så själva stommen var han inte jättenöjd men efter lite fix fick slutresultatet till slut förevigas. Så klart att även fåglarna ska ha det lite mysigt.





Som ni ser så kom ju mossan till användning som tak i alla fall. Så nu får vi hoppas att även småfåglarna hittar till Eskilstunas snyggaste matbord.

onsdag 27 oktober 2010

Ego

I dag tänkte jag bara visa en bild. Nämligen den som jag hade med i fototävlingen Oktoberbilden hos Slottsträdgårdsmästaren.



Det var jättekul att vara med i tävlingen och extra spännande då det under omröstningen var anonymt vem som tagit bilderna. Om du missade denna tävling så måste du gå in och titta på alla fina bilder, finns i två inlägg, här och här. Dom som kom på plats ett till fem hittar du här.

Det dröjer nog länge innan jag tänker kalla mig fotograf men jag tycker att det här med bilder är himla roligt. Jätteroligt med tävlingar också, hoppas det dyker upp många fler som jag kan delta i. Jag strävar ännu inte efter att vinna, även om det säkert vore kul, utan att få dela med mig av mina bilder och kanske få en och annan att glädjas åt dom. Sen är det ju roligt att ta lärdom av andra och försöka lära sig olika fototekniker osv. Kul också att titta på en del av sina egna äldre bilder och se att det faktiskt har skett lite förändring.

söndag 24 oktober 2010

Stillhet

Det händer inte så mycket just nu. Isen i vattenbaljan vet inte om den ska smälta eller täcka hela ytan.



Äpplena hänger och väntar på att bli plockade och bli mos eller kanske rådjursgodis.



Sista rosen (nu kan jag nog säkert säga sista) för i år slår sakta ut.



Och inne i stugan njuter några pelargoner av att slippa stå ute i kylan.



Lugnt och fridfullt. Kravlöst och mysigt. Det är riktigt härligt med hösten.

tisdag 19 oktober 2010

Skuggor och vackra vyer

Det finns ju så mycket fint som man kan njuta av under en härlig höstpromenad. Fåren har till exempel en vacker grind till hagen.



Lövens skugga mot aspens stam.





Nypon på kala grenar.





Och inte att förglömma dom fantastiskt maffiga ekarna. Dessa underbara träd som är så fina under alla årstider.



Och detta är väl höst om något?



Nej nu får det räcka med höstbilder för ett tag. Det börjar ju bli dags för vinter... Så det är ju bara att plocka fram snöskyffeln, sätta på broddarna och ge sig ut och fota snölandskap. Hmm, nja, det får gärna vänta lite för min del.

måndag 18 oktober 2010

En Eskilstunapärla

I går tog vi en härlig höstpromenad till det vackra Lagersberg säteri här i Eskilstuna. Eftersom jag är usel på att återberätta historia och att komma ihåg årtal så kan ju ni som är intresserade av att veta närmare om säteriet läsa själva här nedan ;-).



Jag är mycket bättre på att njuta av vackra omgivningar och byggnader.





Faktiskt första gången jag var där, men oj vad fint det är. Till och med duvorna bor ståndsmässigt.



Huvudbyggnaden är stängd för säsongen. Den ska enligt vad jag har hört vara inredd tidstypiskt och öppnas för visningar under sommartid. Då är det tydligen också café i en av flyglarna.
Denna gången hade vi fika med oss i ryggsäcken och njöt av solen på trappan till en av dom gamla byggnaderna som tillhör säteriet.

Helt själva var vi dock inte. Det här gänget var väldigt nyfikna på vad vi gjorde där.



Dom tävlade lite om uppmärksamheten och ville gärna synas på bild.







Kanske snyggare i profil?



Vissa var mer nyfikna än andra.



Kunde ju inte låta bli att leka lite bland alla prasslande löv. Barn på nytt...



Oj vilken härlig höst vi har haft, men nu verkar det mysiga ha tagit en paus för utanför fönstret har det nu börjat regna och blåsa rejält. Men även det hör väl hösten till...

söndag 17 oktober 2010

Pellisarna har bytts ut

I drygt en vecka stod Pelargonerna som snittblommor. Så tacksamt att dom stod så länge. Dom hade nog kanske hängt med några dagar till men i går fick dom ge plats åt nya blommor. Denna gång blev det Höstaster och Kärleksört som fick följa med hem från landet.







Ett plus är ju också att man även kan "återanvända" Kärleksörten, en bukett har nu fullt av rötter och ska få komma ner i jorden inom kort.

lördag 16 oktober 2010

Mitt favoritträd i närbild

Vid stugan på landet har vi en hägg som jag tycker är så fin. Självklart är den helt underbar när den blommar och doftar gott men jag tycker även att den är så fin så här års. Nu har den precis tappat alla sina löv och står där helt kal och naken vid åkerkanten, men visst är den fin?







Kunde ju inte låta bli att gå lite närmare och fota också. Visst är det en speciell känsla att röra vid träd, denna skorviga men ändå släta yta. Jag tror att det finns något läkande i att "krama" träd, för att få alla sinnen att jobba, inte bara syn och lukt osv utan framför allt känseln.







Så av med handskarna, hugg tag i närmaste träd och bara njut av barkens yta mot dina händer.

tisdag 12 oktober 2010

Innergården i höstskrud

I våras gjorde jag ett inlägg om vår vackra innergård och hur den såg ut då. Året har gått men det är inte desto mindre vackert så här års.









Tänk att bo i en hyresrätt mitt i stan och ändå få ha utsikt över denna härliga gård.

I våras blommade Prakthäggmispeln (som jag via bloggen fick reda på att den hette) så här fint.



I dag såg jag att den faktiskt blommade på en gren igen, kanske inte riktigt ultimat eftersom det redan varit frost några nätter. Tyvärr blev det ingen bild eftersom det redan börjat mörkna när jag såg det.

Förresten så är utsikten inte så pjåkig vid eftermiddagens solnedgångar heller.



Har i dag hämtat mina bilder från utställningen/fototävlingen på biblioteket. Tyvärr blev det inget pris denna gång men det var himla kul att vara med och visa upp sina foton. Hoppas det blir fler tillfällen till detta.
Annars går just nu den mest fritiden åt till att planera evenemang för trädgårdsföreningen. I morgon har vi ett evenemang i Strängnäs då Nikos Doschoris har en föreläsning om och säljer produkter som är tillverkade av oliver från familjens gård i Grekland. Ska bli riktigt roligt att lyssna på. Vi håller också på att jobba på inbjudningar till vårens marknad den 21-22 maj i Eskilstuna. Mycket att tänka på men det är himla kul att planera och se fram emot vårens evenemang redan nu.

söndag 10 oktober 2010

Härliga höst

Vackra färger, härlig luft och nästan helt kravlöst. Vilken underbar höst vi har just nu. Fortfarande glad efter att ha njutit av allt det vackra hos Maili i går så fortskred njutningen i dag. Men just i dag fick naturen själv stå för skönheten.






Dom här vännerna passade också på att njuta av den fina hösten. Kanske fyller dom på depåerna inför en lång resa.



Det är ju lite olika vad man tycker är vackert och ni får gärna kalla mig konstig men det här är något av det vackraste jag vet. Plöjda åkrar med mörk härlig jord som bara väntar på att brukas.



Och tro det eller ej, men man kan faktiskt redan nu ana att våren är på väg. För det börjar redan att grönska på fälten.



Några tappra växter i trädgården kämpar emot och bjuder på både knoppar och utslagna blommor.







Både Peace och Claire rennesaince har knoppar, undrar just om dom orkar slå ut innan frosten tar dom.





Efter denna härliga hösthelg så känner jag att jag har fyllt på med lite nya krafter inför den kommande arbetsveckan. Hoppas också att ni alla bloggläsare passar på att njuta av hösten.