fredag 31 december 2010

Snart 2011

I årets sista skälvande timmar tänkte jag först blicka tillbaka på det härliga året som gått men jag väntar med det tills nästa år. Vårt nyårsfirande blir väldigt lugnt och stilla i svägerskans stuga utanför Strömstad. Det blir nog första året som jag och H firar nyår alldeles själva. Ovant men fantastiskt skönt. Inga måsten på god mat (men det blir det ändå..) eller att att man måste vara uppklädd och piffad. Det är i och för sig kul det också men i år njuter vi av att bara vara tillsammans. Vi tänker på djuren och miljön och hoppar över fyrverkerierna, istället får ni ett skådespel av färger från en västkustsk solnedgång tidigare i eftermiddags.









Vill bara passa på att tacka för alla besök på bloggen och alla oerhört snälla och fina kommentarer som ni lämnar. Jag blir oerhört glad för alla snälla ord och rodnar lite när ni skriver att jag faktiskt inspirerar er.

Mitt nyårslöfte får bli att jag ska bli bättre på att lämna avtryck i andra bloggar. Jag är ofta inne och läser och inspireras av alla fantastiska idéer som ni visar men kan ibland vara dålig på att lämna spår efter mig. Men som sagt nu ska det bli ändring, för jag vet ju hur glad jag blir när andra skriver här på min blogg.

Önskar er alla ett riktigt fint 2011 fyllt av härliga blogginlägg och fantastiska trädgårdsupplevelser.

måndag 27 december 2010

Decemberblommor

Mina orkidéer har på sista tiden verkligen inte varit någon vacker syn. Men just nu så har det kommit två stänglar med knopp på den ena och på julafton så slog den andra så lägligt ut sin första blomma.



Blek och vacker är den. Jag tycker verkligen att oblommande orkidéer är väldigt trista men när dom nu börjar blomma på nytt så är jag glad över att jag ändå stod ut och sparade dom.

Även blommor som kanske mer förknippas med sommaren blommar just nu. Kärleksörten som fortfarande står i en vas med vatten verkar tycka att vi behöver piggas upp lite.



Och chiliplantan "Peruvian purple" har fått ett tokryck, skjuter massor av skott och blommar som bara den.



Jag vann denna planta i ett växtlotteri tidigare i höstas. Har ännu inte testat frukterna men har hört att dom ska vara riktigt heta.

Och så var det ju det här med tulpanerna... Dom första för säsongen blev ju dom som prydde julbordet så det blev dom som blev fotomodeller denna gång.









Ja den här gången blev det ju bara ungefär 100 bilder på samma blommor... Och jag antar att det bara är början, för snart står väl tulpanbuketterna på kö och bara ber om att få bli fotade.

lördag 25 december 2010

Julefrid

I dag har det verkligen varit en fridfull och lugn dag. Det behövdes efter gårdagen som visserligen var väldigt mysig och trevlig men det är ju en del som behöver göras när man har släkten på julfirande. Mycket mat blev det, väldigt mycket skulle man till och med kunna säga. Barnen (ungdomarna heter det väl nu...) fick klappar men även vi fick några saker. Bland annat denna vackra blomsteruppsättning som min syster gjort. Hon har till och med gjort korgen, i så kallad luffarslöjd.



Fler av hennes fina saker kan du hitta här.

Årets dukning såg ut på detta viset.



Ljushållarna fick stå för det röda inslaget och några hjärtan och kulor för det vintrigt silvriga.



I vaserna står vita tulpaner tillsammans med vita rosor.





Efter allt mitt tjat om mina isprydnader så måste jag ju också visa slutresultatet.





Kan verkligen rekommendera att "frysa in" ståltråden med, så att den direkt sitter på plats. Jag är faktiskt ganska nöjd med mina iskakor, men man kan ju kanske tycka att naturen själv lyckas ganska bra även utan min hjälp.



Efter en härlig julafton som började med en traditionsenlig julaftonsfrukost hos goda vänner och fortsatte med mycket god mat och dryck till sena kvällen så lär man väl få hugga in på julpyntet under veckan som kommer.



Hoppas ni alla bloggisar får en riktigt härlig fortsättning på julhelgen.

torsdag 23 december 2010

Nästan färdigt

Nu är det bara finliret kvar sen kan gästerna komma. Ispysslet gick väl både bra och lite mindre bra. Islyktorna blev jag riktigt nöjd med. En med bara granris i och en med några citronskivor och äpplebitar i.





Mina "iskristaller" blev väl inte riktigt som jag hade tänkt mig. Tanken var ju att jag skulle göra hål i dom och sätta i snöre för att hänga på balkongräcket.


Två stycken blev väl okej men tyvärr var det väldigt svårt att göra hål, dom sprack en efter en. Försökte göra en variant och trä snöret runt men det var ju inte så jag ville ha det.

Har nu gjort en ny "sats" där jag stoppade i ståltråd. Tanken är att den ska frysa fast i pyntet så att det bara är att hänga upp dom. Ska kolla i morgon bitti och se om det blev som jag ville.



Dom överblivna iskristallerna hamnade på bordet bredvid mossbollen. Lite ljus där i morgon så kanske dom syns i alla fall.



Nu är granen klädd också.



Hade ju lite torkad frukt kvar så dom fick hjälpa till att pryda granens grenar.





Stjärnan hittade vi ju inte i år så då fick man ju fixa en annan variant. Några kanelstänger och en rosett så var det fixat.



Önskar er alla en helt underbar jul.

söndag 19 december 2010

Haspet pysslar och pyntar

Ni som brukar läsa min blogg vet ju vid det här laget att det där med pyssel och pynt inte riktigt är min grej. Jag njuter gärna av det hos andra men här hemma brukar det inte bli så mycket av den varan. Men efter att ha kollat in en del bloggar på senaste tiden så inspirerades även jag till lite julpyssel. Citron- och äppelskivor har legat på torkning ett tag och nu var det dags att göra något av dom.



Tillsammans med några kvistar av gran och en, några kanelstänger och kulor så blev det till slut en dörrdekoration.



Jag kände också att det började bli dags för julbaket. Kanske inte dom riktigt traditionella julkakorna, så man får nog passa tänderna innan man hugger in.



Några mindre formar blev det förstås också. Kanske lite klent med fyllning...



Nu står formarna på balkongen så att vattnet ska anta en något hårdare form. Inspirationen fick till detta fick jag hos Lithéns trädgård. Om formarna blir lyckade så tänkte jag smycka balkongen med vackra isprydnader.

Hittade också en gammal bortglömd jullåda i dag, och det var ju tur för däri låg en fin adventsstake som vi saknat. Det var ju på tiden att vi fixade adventsstaken i dag, i sista stund skulle man väl kunna såga så här på fjärde advent. Gillar på grund av brandfaran inte mossa i stakarna och hittade inga stenar eller liknande så vilken tur att det även låg några gamla julgranskulor i lådan också.



I väntan på att hamna i granen så får julgranskulorna fylla glasvasen.



I sista stund har nu även vår hemmagjorda glögg blivit klar, riktigt lyckad blev den.



Efter allt detta pysslande så känner jag mig faktiskt värd lite glögg nu. Men jag måste erkänna att det där med pyssel faktiskt är ganska kul.

söndag 12 december 2010

And the winner is....

Så var då dragningen på bloggtävlingen avslutad. Morgonen ägnades åt att skriva lappar med alla namn på. 51 stycken blev det totalt, så kul att så många ville delta i min första utlottning.



Alla lappar lades i "lotturnan"...



Jag kallade in H till att dra den vinnande lotten och agerade själv kontrollant. Det var tydligen inte helt lätt att välja bara en lott.



Men till slut så löste det sig...



Någon som börjar bli nyfiken? Eller har ni redan scrollat ner och kollat in resultatet?
Nej jag ska inte hålla er på sträckbänken längre. Vinnaren är....



..Kerstin Alvesson med bloggen "Trädgård och lite annat". Stort grattis till vinsten (ett snyggt förkläde från Qualityhouse). Skicka ett mejl på: peter.c.bjurling@gmail.com med din adress så kommer förklädet på posten.

Det här med tävling var ju riktigt kul, det måste jag göra om. Tusen tack till er alla som ville vara med och ni andra som besöker bloggen och kommer med trevliga hälsningar. Det värmer i vinterkylan.

Nu stänger bloggtävlingen

51 lotter skrivna. Strax dragning.

// Peter

lördag 11 december 2010

Gör ett nytt försök....

I dag är det verkligen bara en dag kvar till utlottningen av det snygga trädgårdsförklädet från Qualityhouse. Denna gången är det rätt dag, jag lovar. Så nu är det sista chansen om du vill vara med i tävlingen. Gå in på det ursprungliga inlägget och skriv en kommentar om du vill delta.



Önskar er en riktigt fin helg. Själv ska jag nu ut och njuta av vintern en stund innan det bär av till goda vänner på glöggmingel.

måndag 6 december 2010