fredag 9 januari 2009

Vackra byggnaders förfall

Var en runda på stan i dag och blev återigen konfunderad över att man bara låter vackra byggnader förfalla. Här i Eskilstuna står både fd Konstmuseet och gamla Tunafors fabriker tomma och väntar på sitt öde.

Vad gäller Tunafors fabriker så verkar byggnaderna vara i ganska dåligt skick efter att ha stått tomma i väldigt många år. Här är det behov av sanering av marken och det är väl oklart vem som ska stå för kostnaderna för detta. Dessa fina hus med sina vackra detaljer bara står och ser öde och fula ut. Frågan är om det inte vore bättre att i så fall riva dom än att bara vänta på att dom ska rasa ihop. Min förhoppning är att någon väldigt snart skulle ta sig an dessa vackra byggnader och ser till att bevara dom för framtiden.
Jag vet att det har förekommit planer på att bygga om Konstmuseet till lägenheter men att det dragit ut på tiden i väntan på beslut. Så synd att inte utnyttja detta fina läge precis vid ån. Det har framkommit åsikter om att man inkräktar på grönområdet vid vattnet men jag undrar vem som drabbas av det, jag ser nämligen väldigt sällan någon överhuvudtaget som utnyttjar den parken. Det är väl då bättre att ge området lite liv och rörelse istället för att det ska stå öde som nu och inbjuda till klotter och förstörelse.

Det känns tyvärr som att det är väldigt mycket prestige och avundsjuka i diskussionerna om dessa hus. Tänk om man kunde lägga det åt sidan och istället tänka på att få en vackrare och mer trivsam stad.

8 kommentarer:

 1. Visst är det prestige som oftast ligger bakom. Här i mina trakter är det snålhet. Får de inte det priset de vill ha för huset, låter de det hellre förfalla?! Helt vansinnigt!
  Christer vid transjön.

  SvaraRadera
 2. Kul med en blogg som jag misstänker kommer att bjuda på mer än ett inlägg om min gamla hemstad Eskilstuna! :)
  Det skulle vara fint med lägenheter i gamla konstmuseet vid ån, och jag håller helt med om att det är helt galet att Tunafors fabriker står och förfaller. Kommer ihåg att jag var i en fabrik under min utbildningstid och de höll på med en massa märkliga kemikalier som säkert gör att vissa delar inte alls är så lämpliga att vistas i... numera... när vi vet vad de ger för effekter...

  SvaraRadera
 3. Ja man hittar fler och fler av oss trädgårdstokar här ute med nya bloggar. intressant med gamla byggnader och vem, hur och varför det skall tas om hand. MB
  Vi lär höras igen, MB

  SvaraRadera
 4. Det är för jäkligt egentligen...och man kan ju fråga sig varför det skulle inkräkta på grönområdet med hyreslägenheter..då upplever iallafall inte jag det som privat område intill
  Kul med nya bloggar hos gamla bloggare...har en på gång jag med..och en jag aldrig skriver i längre

  SvaraRadera
 5. Grattis till tillökningen och god fortsättning! Klart som korvspad att man ska ha två eller fler bloggar! ;)
  Hälsar Kirsti,
  hon från trädgårdsbloggen, men här med länk till sin andra blogg..typ..:)

  SvaraRadera
 6. Visst är det synd att alla vackra gamla hus står o förfaller.... De betyder ju så mycket för att en stadsbild ska bli levande o omväxlande. Du får starta en påtryckargrupp som tar sig an de där husen.
  Lycka till med nya bloggen
  NinaVästerplana

  SvaraRadera
 7. Man får gratulera.. *ler*.. det var väl trevligt, tänk så det blir man vill mer o mer med blogg.. själv har jag ju velat lite mellan mina, vill ju egentligen att en ska handla om allt.. man jag får se. Gamla hus finns det många och många är vackra en del är bara fula, de du visar har ju en mycket fin arkitektur som tilltalar många så man undrar ju verkligen varför ingen tar ansvaret för det är väl där det fastnar.. trist. Det gamla huset som ev någon ville göra till lägenheter är ju mycket fint, och vilket läge vid en park o å.. Ja man undrar verkligen ibland varför man inte tänker annorlunda och tar vara på fina saker som redan finnns.. Ha en skön helg nu och ut och fota mer.. Kram Monica

  SvaraRadera
 8. Ja visst är det trist att dom står och förfaller.
  Jag skulle gärna bo både i Konstmuseet eller Tunaforsfabriken. Tunafors är mitt område, har alltid bott i de trakterna.

  SvaraRadera