måndag 10 maj 2010

Trädgård i födelsedagspresent.

Har just fått reda på vad vår vän önskar sig av oss i 40-årspresent, en riktig trädgårdsmakeover.
Han ska stå för kostnader och har dessutom önskat sig pengar till växtinköp och annat som piggar upp en trädgård av dom som vill ha presenttips. Men av mig och H önskar han sig alltså att vi ska fixa till detta. Vilken ära, det känns ju ändå som något slags bevis på att även andra uppskattar det man gör i trädgården.Våra vänner gillar när det är fint på tomten men tycker inte särskilt mycket om att jobba med den. Gräset klipps väl ett par gånger på sommaren vare sig det behövs eller ej och växterna som planterats för några år sen brukar bara anas framåt sensommaren. Dom har en jättefin naturtomt som inte är så väl utnyttjad. Gräsmattan är ofta vildvuxen eller ordentligt lerig när det regnat en längre period. Detta blir verkligen en utmaning, vi får fria händer att fixa tomten efter efter eget huvud.Nu behöver vi lite tips på växter och annat. Som ni förstår så ska det vara hyfsat skötselfritt, vattning brukar det i alla fall bli emellanåt. Mycket sten finns och framför huset en liten platå med en liten stenmur. Dom vill ha mycket färg under hela sommaren, vi har bla tänkt oss en rosenrabatt vid infarten, förslag på tåliga rosor mottages tacksamt.Det finns även tankar på en liten frukosthörna med någon form av spaljè. Vad kan man ha för snabbväxande växter som täcker bra? Gärna något blommande och väldoftande. Vi vill även ha tips på lättskötta buskar och träd som är tåliga och vackra.När jag först fick reda på detta så tänkte jag bara på vilket jobb det skulle bli men nu känns det jättekul. Födelsedagsbarnet åker till värmen i tre veckor så vi har ändå lite tid på oss. Så roligt det ska bli. Måste komma ihåg att ta med kameran och dokumentera före, under och efter.

Till dess får ni titta på bilder på vackra Pelargoner från Äppelgården där vi var på trädgårdsdag förra helgen.

8 kommentarer:

 1. sagasblommor10 maj 2010 20:36

  Låter som en intresssant uppgift att ta sig an! Vacker o relativt lättskött ros är tex. Therese Bugne´t rosa,doftar ca 1.70cm hos mej men kan ju hållas efter...olika rugosor är lätta att tas med.Som klättrare o doftande är kaprifolen fin tycker jag,har den själv vid terassen.Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Vilken ära och utmaning och framförallt: vad roligt......! Även om det naturligtvis kommer att innebära lite tid till själva planen (förutom genomförandet då.....). Men framförallt kul! Tipsen på växter finns det säkerligen andra som bättre kan hjälpa till med än jag. Rosor har jag inte så många av, träden på i min trädgård fanns här alla när vi flyttade hit och är säkert 100 år gamla de allra flesta.....

  Lycka till och vad spännande det ska bli att få höra lite mer om ert projekt :-)

  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig utmaning!
  Det skall bli jättespännande att få följa med på resan och se bilderna. Vilken växtzon är det?
  Lycka till med trädgårdsmakeovern!

  SvaraRadera
 4. Sikken grej...sätta spaden i jorden hos någon annan..va stolt..det e det få förunnat..Maria

  SvaraRadera
 5. Vilket spännande utmaning och roligt framför allt! Vilken ära att få det uppdraget - Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Klematis "Summer Snow" är tålig och fin med små blommor i vitt, passar bra mot exempelvis en kaprifol av valfri färg som klättrare. Syrén, vita Löjtnantshjärtan, Förgätmigej och lökväxter för vårblommning, Hostor och Jättedaggkåpa att växa upp att dölja det överblommande längre fram på försommaren. Djup mörkrödbladig Alunrot, Pioner, Vallmo. Dofrschermin för sommarblommning och doft. Buddleja för blomningen och alla fjärilar. Lavendel för de torrare ställena, Strandkrassing, (vissserligen ettåring, men en bra marktäckare, vita eller blå eller rosa små kuddar, som doftar gott och görna frösår sig själv) Salvia, Timjan och en Gräslökstuva. Krukor med Pelargoner på uteplatsen.
  /Mimmi

  SvaraRadera
 7. glömde...vinbär och krusbär på stam!
  /Mimmi

  SvaraRadera
 8. En lättskött klätterväxt med doft som jag tycker glöms bort är kaprifol. Särskilt dem med doft. Varnar lite för klematis 'Summer snow' då den kan bli gigantisk, fast visst är den fin på rätt ställe - kanske som marktäckare i en slänt rent av, eller låta den klättra upp i ett träd? Låna en bok om prydnadsbuskar och läs på vad gäller läge mm. Finns det något mer lättskött? Gärna med marktäckande perenner under förstås. Syrener är ju aldrig fel, kornell gillar jag och häggmispel. Och så ett vackert litet prydnadskörsbär som snöar i maj, romantiskt så det förslår. Ja, det var bara några idéer. Bärbuskar är också härligt, lättskött och ger mycket tillbaka för liten insats.
  Eva

  SvaraRadera