måndag 16 maj 2011

Så tycker jag att en trädgård ska vara

I går tog vi en biltur till ett av våra favoritutflyktsmål. En bit utanför Strängnäs bor en kvinna som vi hittat till av en slump. När vi var ute och åkte förra året så upptäckte vi några vagnar som stod vid vägkanten och när vi tittade närmare så såg vi att det var en massa krukor med plantor i som stod på vagnarna. Ännu mer intressant var blev det ju när vi såg priset, bara femton kronor per kruka, och pengarna stoppar man i en kakburk. Vi började prata med Birgit som kvinnan heter och hon berättade att hon tidigare år har slängt alla plantor som hon delat på komposten. Hon tyckte inte att det kändes rätt och tänkte att andra kunde få glädje av det som hon inte behövde och kom på så vis på idèn att sälja plantorna för en billig penning. I går hade vi några trädgårdsvänner med oss och vi fick en visning av Birgits trädgårdsparadis.För ett paradis är just vad jag tycker att det är. Allt är mycket prydligt och genomtänkt men ändå inte överarbetat och pråligt. Det märks tydligt att Birgit njuter av sin trädgård och inte bara ser allt arbete den medför, hon är stolt över sin tomt men ändå oerhört ödmjuk. Och hon har ju all anledning att vara stolt över den tycker jag, för i mina ögon är denna trädgård så nära perfekt man kan komma.

Alla ytor har utnyttjats på bästa sätt och naturen har fått bestämma vad som ska växa var.Birgit har många växtkunskaper och ger gärna skötselråd till plantorna som hon säljer. Denna vita Trillium tycker jag är så vacker.Kobrakallan är ju också häftig.En grönskande trädgård behöver ju förstås mycket vatten och det kan jag säga att den fick under vårt besök igår. Men somligt blir ju bara vackrare av några regnstänk.Så här ser en del av barnkammaren ut.Och det var här som alla småplantor hamnade tidigare. I den underbara komposten som vänds en gång varje år. Allt slängs från början längst bort i bild och för varje år som går så blir det finare och finare. Under det tredje året hamnar det åter i rabatterna som fantastisk jord.Vilken ynnest det är att ha hittat denna pärla. Varje gång vi närmar oss med bilen så stiger spänningen och man börjar fantisera om vad som står på vagnen denna gång.

9 kommentarer:

 1. Oj,oj,oj - vilket guldkorn! och vilken tur ni hade som körde förbi där en dag, tur att ni stannade till :)
  Tänk så många vackra trädgårdar det finns, som vi inte vet om!
  Dina bilder visar en mycket vacker trädgård, en trädgård som man blir förälskad i - underbart lagom vild, precis sådär som man vill att den skall vara :)
  Lycko er som lärt känna Birgit, undra om hon skulle ta emot andra besökare..... :)
  Kram ♥

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig trädgård .Hon har verkligen gröna fingrar.Vilken guldskatt att kunna köpa plantor för så billig penning.Gunsan

  SvaraRadera
 3. Vilket smultronställe! Trädgården du visar ser helt fantastisk ut, vilken tur att ni stannade till första gången!

  Att sedan få köpa plantor för en billig peng är ju superbra!

  SvaraRadera
 4. Håller med dig. Vilken härlig trädgård och vilka fina plantor. Vad köpte du? /Anette

  SvaraRadera
 5. Vilken fantastisk trädgård! Och vilken lycka att kunna fynda billiga plantor, verkligen en guldgruva!
  Tack för titten!
  Jenny

  SvaraRadera
 6. Vilken bra idé att sälja ut sina perenner som man själv inte vill ha för en billig peng.
  Vilken fin trädgård din vän verkar ha.
  //Anne-Lie

  SvaraRadera
 7. Åh va kul att ni hittat till henne! Supertrevligt när man gör såna fyd o ch får en trädgårdsvän för livet. Härligt när man kan lära och läras av andra...underbart! //Helén

  SvaraRadera
 8. Vilket smultronställe! Och vad härligt med en sådan frikostig person. Är säker på att ni hittade massor av fina plantor:)
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Vilket otroligt spännande ställe. Jag förstår att du åker tillbaka dit. :)

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera