onsdag 4 maj 2011

Vår egen secret garden

Jag vet att jag skrivit om vår innergård i stan tidigare men jag kan inte låta bli att göra det igen. För vilken lycka det är att ha så mycket grönt omkring sig trots att man bor i lägenhet mitt i stan. Man har lite svårt att tro att tågstationen ligger strax bakom det största trädet mitt i bild.

Nyligen blommade fullt av vitsippor, Forsythian är på god väg att slå ut och snart står den vackra häggen i full blom.

Massor av gröna buskar som ramar in gården i små rum med både sittplatser, gräsmatta och lekplats för barnen. En av mina favoriter är Prakthäggmispeln som vi ser utanför vårt köksfönster, just nu är den översållad med vita vackra blommor.

Mitt egentliga mål för kvällen var egentligen att gå ut och se hur "våra" persikoträd klarat dom senaste nätternas frostknäppar. Vi har ett stort och ett lite mindre träd (dom syns längst till vänster i översta bilden) som båda har planterats som kärna av en granne. Det största trädet hade han planterat 1984 om jag inte minns fel.Tyvärr verkar det som att frosten gått ganska hårt åt blomningen. Det mindre trädet där blommorna slagit ut strax innan dom senaste nätternas kyla ser väl ut att ha klarat det något bättre, på det stora trädet var det mest hopskrumpna frostskadade knoppar. I år skulle jag bli ganska förvånad om det blev samma stora skörd av solmogna persikor direkt från trädet som det blivit dom senaste åren, det lutar nog att vi får köpa vår frukt i någon närbelägen affär som dom flesta andra får göra.

11 kommentarer:

 1. Vilken lycka att bo i stan och ha en så fin "träd"gård! Det är jättefint!
  Tycker man borde tänka mer på den gröna miljön när de bygger idag, små mysiga innergårdar för växter och samvaro. Alla arkitekter borde ha en grundläggande trädgårdsutbildning :)

  Jag fick en liten pinne av Maria Berg för två år sedan och i år blommar min lilla Häggmispel! Skall en regning dag flytta den som grönt staket mot grannen - den är så fin på hösten :)
  Ha det gott, kram ♥

  SvaraRadera
 2. borde vara lag på att alla innergårdar var så trevliga som er! Otroligt med Persikoträd, blir det inte slagsmål om Persikorna?

  SvaraRadera
 3. Ja vem har första tjing på persikorna?
  Jag köpte mig en Frost idag. Ser fram emot nästa år :)

  SvaraRadera
 4. Ja, vi känner oss verkligen lyckligt lottade över att ha så grönt omkring oss. Persikorna har hittills varit så många så det har inte varit något problem att dela på dom (och jag tror faktiskt inte att alla grannar har förstått vad det är som växer i trädet ;-)). Men i år blir det nog huggsexa...

  SvaraRadera
 5. Oj, så vackert på innergården. Det är säkert få förunnade och det passar säkert dig som gillar växter.
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 6. Tänk så härligt med en innergård som er som har blivit en Trädgård istället för bara innergård.
  Vackra bilder, är lite avis på er som kan odla persikor. Har försökt själv men de trivs inte i min karga zon.
  Ha de bra!

  SvaraRadera
 7. Skoj att se att din innegård är så mysig. Jag förstår att du trivs med det.

  Ha det bra, Kerstin

  SvaraRadera
 8. Nämen oj! Vilken vacker innergård ni har. Tänk att jag bott i Eskilstuna i nästan halva mitt liv och inte haft en aning om att det fanns sådana oaser... :)

  SvaraRadera
 9. Visst är det häftigt med persikoträden! Sen har ju det stora körsbärsträdet börjat blomma också, eller om det kanske frös natten till idag...

  SvaraRadera
 10. Härligt med en så fin innergård i stan och så häftigt med persikoträd dessutom!
  Ha det gott!
  Margot

  SvaraRadera
 11. Hej! Kul att hitta din blogg igen:) jag har börjat blogga igen. Härligt med alla träd, gillar persiko blommorna. Underbart fina bilder. mvh Helén

  SvaraRadera