måndag 23 augusti 2010

Fantastiska Fuchsia

Har sen jag började intressera mig för blommor alltid gillat Fuchsior. Har nog varje år sen jag flyttade hemifrån haft åtminstone en på balkongen. Det har varierat mellan enkla och dubbla, ibland både och. I år har jag en vacker dubbel och jag förvånar nog ingen när jag inte kommer ihåg namnet på denna skönhet. I år får den samsas i samma blomlåda som Sommarljus och en enkel rosa Dahlia. Och den verkar trivas ganska bra.Jag har aldrig lyckats, eller kanske inte försökt på riktigt, att övervintra mina Fuchsior. Har inget bra utrymme där jag kan ha dom på vintern. Pelargonerna har jag lyckats få några att överleva i stugan på vintern men det verkar värre med dom här. Problemet där är väl att det är väldigt ojämn värme i stugan, när vi inte är där så har vi grundvärme på några plusgrader och när vi kommer dit så eldar vi i vedspisen. Eftersom stugan inte är mer än knappa tjugo kvadrat så blir det lätt närmare trettio grader där inne då. Har nu för mig att jag hört man kan övervintra Fuchsior i jordkällare, stämmer det? Någon som vet hur man ska gå tillväga? Klippa eller strunta i att klippa? Vattna eller strunta i att vattna? När är bästa tiden att ställa ner dom och ta fram dom?
Kanske ska försöka på riktigt nu och se om inte jag också kan klara av att ha en fin Fuchsia mer än ett år.Vi får väl se till våren om jag lyckats. En del hänger förstås på om vi ska ha stugan kvar. Vi hyr den kan man säga i andra hand och allt är inte klart för hur det ser ut framöver.

Ni har väl laddat med mysfiltar och stearinljus så att ni kan njuta inomhus nu när sommaren verkar gå över i höstrusk?

5 kommentarer:

 1. Vilken sötnos, hoppas du klarar henne över vintern! Även jag är förtjust i fuchsia, men jag gjorde slut med dom för förra året. Blev så himla sur, jag hade flera jättefina som jag övervintrat, i många många år. Men helt plötsligt efter vintern 2008 ville dom inte vakna mer:((((( Jag sa ALDRIG mer en fuchsia, det varade ett år sedan blev vi kompisar igen. Nu har jag flera fina både enkla och dubbla. Och dom har lovat sköta sig när vintern kommer...:))
  Har ingen erfarenhet av förvaring i jordkällare, jag brukar ha mina i garaget ca 7-8plusgrader tillsammans med änglarna, fikon, lagern och pellisarna.
  Tack för påminnelsen, dax att fylla på ljusförrådet....
  Må så gott!

  SvaraRadera
 2. Jag är ingen fuchsiaexpert, men ett år lyckades jag övervintra mina fuchsior genom att lägga ner dem i en jordgrop.
  Jag väntade till växten fällt alla löv på naturlig väg, därefter grävde jag en grop som rymde både växt och kruka. Fyllde med torra löv, la i kruka+växt och täckte med mera löv. Sen tror jag att jag täckte gropen med frigolit och granris. Tog upp växten i april och väckte den enbart med ljus (övervattning är vårens värsta fiende). Lycka till!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas du lyckas övervintra dina fina fuchsior!

  Jag lyckas knappt att få dem att överleva sommaren jag, eller jo det gör jag, men särskilt fina och blomrika brukar de inte bli förrän på sensommaren.

  SvaraRadera
 4. Nu ska jag också skaffa fuchsior - nu när jag äntligen kommer att ha någonstans att övervintra dem:) Har dock hört om Evas knep och har tänkt testa det också, men aldrig vågat.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 5. Nope... inga tips på övervintring.... Hoppas att du lyckas.... Den var jättefin i varje fall....

  Mysfiltarna och ljusen är alltid redo... :-)
  Kram Charlotte

  SvaraRadera