onsdag 30 mars 2011

Våren fortsätter...

Kan inte låta bli att fortsätta njuta av olika vårtecken, hittade några härliga såna på kvällspromenaden i stan. Som det härliga ljuset över ån...







I en av planteringarna har Trollhasseln slagit ut...





Undrar hur det går med min Trollhassel på landet som jag köpte för tjugo kronor förra året? Den måste kollas in till helgen.

I både stadsparken och Fors kyrkopark så laddar Magnoliorna inför blomningen så småningom...









Härliga vår, du är så välkommen.

lördag 26 mars 2011

Inget kan stoppa oss nu!!

Våren är här. Jag vägrar gå med på något annat. I dag påbörjades vårstädningen i trädgården, allt som inte hann plockas bort i höstas innan snön kom togs omhand. Torra växtställningar klipptes ned, för oavsett om det blir kallt igen så tänker jag inte njuta av när solen gnistrar i frosten på dom.



Björkarnas alla kvistar plockades ihop och lades på högen, jag glömde titta efter om det satt kvar några kvistar på träden men det kan det omöjligt göra med tanke på hur mycket som låg på marken. Krattade lite försiktigt där jag vet att det ska komma lite lökväxter vilken dag (eller månad??) som helst. Ville slänga mig över perennrabatterna också och rensa bort vintertäckningen men jag höll mig.





På ett ställe blommar Snödropparna för fullt.



Det spirar i grönsakslandet, en del är väl kanske kvarglömt från förra säsongen, men vad gör väl det?





Till och med utemöblerna står nu på plats redo att intas inför kommande grillmiddagar. I natt blir det ju även sommartid så vad skulle kunna hindra oss från att njuta av våren nu? Nja, det skulle väl i så fall vara att det faktiskt fortfarande bara är mars och att temperaturen vissa dagar knappt tar sig över nollan. Men det struntar vi i va?



VÅREN ÄR HÄR!!!

tisdag 15 mars 2011

Pelargontanten har vaknat till liv

Jag struntar i att jag egentligen har fel kön för epitetet "Pelargontant", jag trivs verkligen med att kalla mig för det. Jag tycker att det låter snällt och tryggt på något sätt. Och så här års vaknar ju verkligen Pelargontanten i mig.



Nu är det ju dags för dom som överlevt vintern att vakna till på riktigt. Jag hade en riktigt härlig pellisdag igår med lite ansning och omvårdnad. Eftersom det är flera doftisar så var det en härlig doft i stugan en lång stund senare. Den stora är en Dr. Westerlund och sen anas både Dr. Livingstone och min favorit Tomentosum. I bakgrunden står mina riktiga tantpellisar som jag inte ens vet namnet på, men det spelar ingen roll när dom bjuder på en sån här prakt.





Min lilla pelargonsamling utökades en liten aning på Rum & Trädgårdmässan i helgen. Där inhandlades en doftpelargon till, "Prince of orange" med en härlig doft av apelsin, och så "First yellow" en gul skönhet med knallröda ståndare.





Det ska bli spännande att se hur dom tar sig framöver. En härlig tid med mycket pelargonnjutning ligger framför oss nu, och njuta det tänker jag göra som den Pelargontant jag är.

måndag 14 mars 2011

Vårhelg

Denna helgen blev extra lång för min del eftersom jag förutom helgen även var ledig fredag och måndag. Så skönt att få några extra lediga dagar nu när det börjar våras. I lördags var vi på mässan Rum & Trädgård i Kista. Mycket fint fanns det förstås att titta på och inspireras av men jag blev faktiskt lite besviken. Det var i mitt tycke alldeles för mycket utomhusbad och maskiner och alldeles för lite blommor och växter. Inredning är ju inte heller mitt största intresse men om man gillar det så fanns det förstås jättemycket att välja på. Vi njöt i alla fall av trevliga föredrag, till exempel örtterapeuten Lisen Sundgren som sprudlande gav oss tips på vad man kan använda olika örter till.



Rune Kalf-Hansen höll ett mycket inspirerande föredrag om att välja ekologiska varor.



Rune stod tillsammans med Hannu Sarenström i Köksträdgården för en av höjdpunkterna på mässan enligt mig. Det var en fröjd att höra dom småprata och kivas under tiden som dom lagade mat i mässhallen. Vi hade även glädjen att få smaka på det som tillagades, en supergod buljong med grönsaker och till det underbart gott lammkött och en härlig sallad med en fantastisk dressing till.







Självklart fanns det ju en hel del vackra montrar (men tyvärr har jag ju som vanligt väldigt dålig koll på vems det är men det finns ju som tur är andra bloggare som har skrivit om det) med mycket blommor och andra fina saker.


















Hillevi med bloggen "Tankar från trädgårdsmässan" (där jag för övrigt vann biljetterna till mässan) hade ju både fixat så att mässan ordnat ett bloggcafé och bjudit in till bloggträff i det samma. Så här kul tycker vi att det är att träffa andra trädgårdsbloggare.



Tack Hillevi för att du fixade detta.

Resterande helg tillbringades på landet och jag kallar ju inlägget för vårhelg så jag måste ju avsluta med att visa hur det ser ut på grannarnas tomt.



Detta är väl vår på riktigt?

fredag 11 mars 2011

Ute och inne

Knopparna på körsbärsträdet börjar faktiskt bli rätt stora nu men ändå känns det som att det kommer att dröja ett tag innan dom slår ut på allvar.



Vilken tur då att man kan skynda på det lite i vas inomhus. Där har det kommit så här långt.



Forsythian är ett strå vassare och har redan slagit ut dom första blommorna.



Jag vet att jag sa att jag inte skulle tjata mer om våren men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig eller?

Den övervintrade chiliplantan Peruvian purple verkar ha gått ett steg längre och tror nog att det redan är sommar eftersom frukterna redan börjar mogna.



Men det finns ju lite växtkraft utomhus också. Denna lilla klöver verkar ju också vilja ha ännu mer vår och kämpar sig igenom både snö och is.



I morgon ska jag också få mer vårkänsla. Jag ska nämligen till Stockholm och gå på mässan Rum och trädgård. Detta tack vare att jag vann biljetter hos härliga Hillevissan . Hon har ju även hjälpt till med att ordna så att det i år finns ett bloggcafé på plats, så förhoppningsvis kommer jag ju också att få äran att möta några härliga bloggare där.

Önskar er alla en riktigt trevlig helg med mycket vårkänsla.